Σελίδες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Δι' ευχών... των δημοτικών αρχών




Μετά το παπαδαριό ξύπνησαν και τα δημοτικά αρχοντόπουλα... για να σώσουν το πανεπιστήμιο, την "πελατεία" τους δηλαδή (μάλλον κάπως έτσι το έχουν δει οι περισσότεροι).

Από τη μια κάθε λίγο και λιγάκι γκρινιάζουν και εκλιπαρούν την κεντρική κυβέρνηση για πάσης φύσεως βοήθεια και από την άλλη υπόσχονται (από συνήθεια ίσως – πλησιάζουν και εκλογές άλλωστε) να βοηθήσουν οι ίδιοι τη δύσμοιρη κυβέρνηση για τη “σωτηρία” του πανεπιστημίου.  Πανάθεμα αν γνωρίζουν και οι ίδιοι τί τους γίνεται.

Εμένα τουλάχιστον δεν με πείθει αυτό το όψιμο ενδιαφέρον τους (όπως αρέσκεται να διαλαλεί και ο γνωστός ΧατζηΣυριζαίος) και μάλλον κάτι άλλο κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την κίνηση τους.
Ίσως να κατάλαβαν κάπως καθυστερημένα πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να αδειάσουν όλες οι καφετέριες, τα μπαρ και διάφορα άλλα στέκια των φοιτητών από τη μεγάλη “φυγή” που θα ακολουθήσει.  Και να ‘ταν μόνο αυτά!  Σ’ αυτήν την περίπτωση, φυσικά, οι μόνοι που δεν θα φταίνε θα είναι οι φοιτητές.  Ο καθένας στη θέση τους το ίδιο ακριβώς θα έκανε.

Πλην όμως οι δημαρχαίοι γι’ άλλη μια φορά σκέφτονται εντελώς λανθασμένα με το γνωστό πολιτικάντικο μυαλό τους και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη θεία πρόνοια (μπορεί κανείς να την πει και θείο Ρετζέπ).

Μη σκοτίζεστε άδικα και μη βασανίζετε το στενό μυαλουδάκι σας, αγαπητά μου δημαρχόπουλα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να το υπερφορτώσετε και να το βραχυκυκλώσετε.  Κανένα πανεπιστήμιο ή άλλο ίδρυμα δεν μπορεί να σώσει κανείς αν δεν σωθεί πρώτα η ίδια η χώρα.  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει.  Πόσο μυαλό χρειάζεται κανείς για να το καταλάβει αυτό;  Και πραγματική Ελλάδα στη Θράκη δεν υπήρξε τους τελευταίους αιώνες, παρά μόνο μια έξωθεν επιβεβλημένη διοικητική χούντα.

Ακούστε τί σας λέει κι ένας πρώην ψηφοφόρος σας και μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό (μπορείτε να το κάνετε σε κάποια θάλασσα – χάθηκαν τόσες ωραίες παραλίες, δηλαδή;).
Θα φύγουν οι φοιτητές κάποια στιγμή και με τις ευλογίες του μουστακαλή υπουργού μας, αλλά ως αντιστάθμισμα σ’ αυτό θα ανοίξουν οι πύλες του παραδείσου εξ’ ανατολών και δεν θα φτάνουν ούτε καφετέριες, ούτε μπαρ, ούτε και τα λοιπά κέντρα διασκεδάσεως.  Η δε περιοχή μας θα πλημμυρίσει από δολάρια, ρούβλια, λίρες και πάσης φύσεως άλλα σκληρά ή μαλακά νομίσματα.  Για τον παραγωγικό τομέα δεν το συζητώ: θα ανοίξουν και πάλι η ΣΕΒΑΘ, η Ζάχαρη και ό,τι άλλο είχε κλείσει  και δεν μπορέσατε να σώσετε στην προηγούμενη ζωή σας.

Όλα αυτά θα γίνουν, να είστε βέβαιοι.  Μ’ αυτό που δυσκολεύομαι λίγο και δεν μπορώ να δω καθαρά ακόμα είναι το δικό σας πολιτικό μέλλον.  Να με συμπαθάτε, αλλά δεν είμαι δα και κανένας μάγος.

Όσο για τις παραλίες, να μην κάθομαι τώρα να τις απαριθμώ όλες μία μία, αυτές τουλάχιστον του νομού μας.

Οπότε, αν είναι να κάνετε το καλό, μπορείτε να επιλέξετε κάποια της αρεσκείας σας και να κατευθυνθείτε κατά μόνας ή ομαδόν εκεί, για να πράξετε το ύστατο καθήκον σας για τον τόπο άνετοι και ανενόχλητοι.

Δεν πιστεύω να ξεφυτρώσουν τίποτα “διασώστες” της πλάκας από το πουθενά την τελευταία στιγμή και να αποπειραθούν να σας στερήσουν αυτό το υπέρτατο δικαίωμα προσφοράς προς την κοινωνία.

Μετ’ ευχών κι ευχαριστιών

Ο Προσηλίου και πάντων ορεινών χωριών
Πολυώνυμος